הפועלים, מזרחי-טפחות, דיסקונט ו-אוצר החייל יעמידו הלוואות לקרן לעסקים קטנים

הבנקים יעניקו אשראי בערבות מדינה, בהיקף של 4.25 מיליארד שקל, מעל 40% מהאשראי בעבר

13:13 | 11.03.2012

TheMarker

אגף החשב הכללי במשרד האוצר והסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד התמ"ת, בחרו את ארבעת הבנקים הזוכים במכרז להעמדת הלוואות בקרן לעסקים קטנים ובינוניים.

בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות, הגיעו למקום הראשון במכרז ויוכלו להעמיד כל אחד אשראי של עד 1.4 מיליארד שקל לעסקים. בנק מרכנתיל דיסקונט הגיע למקום השלישי, בנק אוצר החייל למקום הרביעי ובנק לאומי נבחר ככשיר ויוכל להחליף את הזוכים במקרה של סיום ההתקשרות עם המדינה. כל הקבוצות הבנקאיות התחרו במכרז על העמדת האשראי.

במסגרת המכרז, הבנקים התחרו על השיעור בו תמונף ערבות המדינה לאשראי לעסקים, כלומר, כמה אשראי הבנק יעמיד תמורת קבלת כל שקל של ערבות שתתקבל מהמדינה. חלק מהבנקים שיפרו עד פי שניים את שיעור המינוף הקיים כיום בקרנות בערבות מדינה.

לאור התוצאות, גדל בכ-40% היקף האשראי שהקרן החדשה תוכל להעמיד, ל-4.25 מיליארד שקל. בנוסף, גדל מספר הבנקים המשתתפים בקרן.

החל מה-11 באפריל יוכלו עסקים קטנים ובינוניים להגיש בקשות להלוואות בערבות מדינה מהקרן החדשה אשר תפעל למשך ארבע שנים. זאת, דרך הגופים המתאמים המפעילים את הקרן, חברת בי.די.איי קופאס וחברת תבור כלכלה ופיננסים, אשר בוחנות עבור המדינה את העסקים ומעניקות סיוע במילוי הבקשות לקרן.

שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר כי "בימים אלו של חוסר ודאות כלכלית במשק העולמי אנו רואים חשיבות עצומה במתן דגש לסוגיית המימון לעסקים קטנים ובינוניים. מדובר בתכנית ארוכת טווח למשך ארבע שנים אשר מבטיחה כי במהלך שנים אלו בנקים מרכזיים במערכת הבנקאות יעמידו אשראי לסקטור זה. מדובר באחד הכלים לעידוד הצמיחה ולשמירה על אבטלה נמוכה, מהלך אשר הינו המשך ישיר למאמץ שנעשה בשלוש השנים האחרונות לחיפוש דרכים להקל על מצוקת האשראי לעסקים קטנים ובינוניים".

שר התמ"ת, שלום שמחון, ציין כי "הכלכלה הישראלית מתבססת על איתנותם של עסקים קטנים ובינוניים. הצלחתם תבטיח את התחרותיות במשק, ותרחיב את מקומות התעסוקה בכל רחבי הארץ. המדינה צריכה לתת לעסקים קטנים ובינוניים את כל הכלים שיש ביכולתה לתת, ובעיקר כלים מימוניים שהם הדלק שמניע מגזר עסקי זה".

החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו אמרה כי "הקרן לעסקים קטנים ובינוניים בערבות מדינה הינה אפיק אשראי מבוקש על ידי העסקים והביקוש הגדול על ידי הבנקים למכרז מוכיח זאת. אנו מברכים על ההצלחה של המכרז אשר תאפשר לעסקים רבים, המעסיקים עובדים רבים, לגייס אשראי ולפתח סקטור עסקי חשוב זה. באמצעות המכרז הועלה לסדר היום של המערכת הבנקאית בישראל נושא העסקים קטנים והבינוניים, עובדה שמהווה בפני עצמה הצלחה משמעותית".

מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד התמ"ת, רן קויתי אמר, כי "הסוכנות עסוקה יותר מתמיד בחיפוש אחר פתרונות אשראי לעסקים קטנים. אנחנו רואים כי אין בהכרח מתאם בין הפוטנציאל של עסק לבין היכולת שלו לגייס אשראי. אנחנו רוצים לתת הזדמנות לעסקים בעלי עתיד מבטיח, או כאלו שמצליחים כבר עכשיו, להתרחב ולממש את מלוא היכולות הגלומות בהם. אנחנו מאמינים שהצלחה שלהם היא בסופו של דבר הצלחה של כלל המשק".

כזכור, הקרן לעסקים קטנים ובינוניים שמה לה למטרה לאפשר לעסקים בעלי יכולת החזר שאינם מצליחים לגייס אשראי בנקאי לעשות זאת בעזרת ערבות המדינה. ערבות המדינה משנה את פרופיל הסיכון שרואים הבנקים בעת מתן ההלוואה, ובכך מתמרצת אותם להעמיד אשראי לעסקים קטנים ובינוניים. במסגרת הקרן, מתחייבת המדינה לספק ערבות בשיעור של 70% לכל הלוואה ולסבסד לבנק את עלות בדיקת העסקים בעזרת חברות פרטיות.

מאז תחילת פעילותן של הקרנות לפני שמונה שנים, העניקה הקרן לעסקים קטנים הלוואות לכ-6,500 עסקים בסכום כולל של כ-2 מיליארד שקל, והקרן לעסקים בינוניים העניקה הלוואות לכ-650 עסקים בסכום כולל של כ-2 מיליארד שקל במשך שלוש שנים.

קישור למקור הכתבה בעיתון The Marker באינטרנט