הקרן לעסקים קטנים אישרה הלוואות בהיקף של 88 מיליון שקל ברבעון השלישי

13:58 | 13.10.2010

עדיה פיטרמן

הקרן לעסקים קטנים אישרה ברבעון השלישי של השנה הנוכחית 340 הלוואות בהיקף של 88 מיליון שקל - כך מסר היום משרד האוצר. מדובר במספר הגדול ביותר של הלוואות שאושרו לרבעון מאז החלה הקרן את פעילותה בשנת 2003. מתחילת שנת 2010, העניקה הקרן 966 הלוואות בסכום כולל של 261 מליון שקל, ובשנת 2009 חילקה הקרן 972 הלוואות בסכום כולל של 293 מיליון שקל.

משרד האוצר מונה מספר סיבות אפשריות לעלייה בביקוש לאשראי בעזרת הקרנות בערבות מדינה, בהן ההתעוררות העסקית של המשק, השיפור בהכנסות וברווחים של עסקים קטנים והגברת קצב מתן האשראי בבנק מרכנתיל דיסקונט. עוד מציינים במשרד כי במהלך השנה האחרונה אישר החשב הכללי הקלות במתן ההלוואות שגם הן תרמו לעלייה במספר ההלוואות. בין ההקלות אישור להלוואה נוספת לאחר פירעון מחצית סכום ההלוואה הראשונה, הגדלת סכום ההלוואה המקסימלי ל-750 אלף שקל והרחבת המסלול המהיר ל-100 אלף שקל.
הקרן לסיוע לעסקים קטנים בערבות המדינה הוקמה על מנת לסייע פיננסית לעסקים קטנים המתקשים לגייס מימון בנקאי. הקרן מאפשרת קבלת מימון בשני ערוצים - הלוואות להון חוזר לעסקים שסובלים מקשיי תזרים, והלוואות לסיוע להקמת עסקים חדשים או הרחבת עסקים קיימים. הקרן פועלת במסגרת בנק אוצר החייל, בנק מרכנתיל והבנק הבינלאומי.

רשאים לפנות בבקשה להלוואה עסקים קטנים בעלי מחזור מכירות שנתי של עד 22 מיליון שקל. היקף הביטחונות הנדרש מהלווה הוא עד 25% מגובה ההלוואה בבנק אוצר החייל ועד 30% בבנק מרכנתיל ובבנק הבינלאומי, והממשלה מצידה מעמידה ערבות בשיעור של 70% מגובה ההלוואה. בנוסף נדרשת ערבות אישית של הבעלים.

ממשרד האוצר מסרו כי השר שטייניץ אמר כי "הצלחת הקרן בתמיכה בעסקים מוכיחה כי הממשלה הצליחה לסייע בתקופת המשבר במידה הנכונה והאפקטיבית. ההלוואות שנתנה הקרן בגיבוי הממשלה סייעו ליצירת מקומות עבודה נוספים, לצד שימור פעילות קיימת, ואנו מברכים על כך". החשב הכללי שוקי אורן ציין כי "אני רואה בקרן לעסקים קטנים בערבות המדינה כלי חשוב ומשמעותי בהמרצת המשק וסיוע לעסקים הקטנים בישראל. השינויים שביצענו בקרן במהלך השנתיים האחרונות מוכיחים את מחויבות הממשלה לנושא".

"טיפה בים"

מוטי מורד, יו"ר פורום מרכזי המ.ט.י (מרכז טיפוח יזמות) אינו מתרשם מהנתונים. "גם אם הנתון עצמו מעודד, זו עדיין טיפה בים. הנתון החסר הוא כמה בקשות נדחו. אחת הטענות המופנות אל הקרן היא שהיא פוסלת אחוז גדול של בקשות ולמעשה הופכת לקרן נטולת סיכון", הוא אמר ל-TheMarker. "הקרן הפכה לכזו שמחמירה אף יותר מהבנקים. כיצד ניתן להכריז על חלוקת הלוואות לכ-1,000 עסקים בשנה הצלחה? הרי במשק שיש בן כ-400 אלף עסקים קטנים כמות כזו של הלוואות אינה מה שיציל את הכלכלה”.

"בעיה מרכזית נוספת של הקרן הזו היא הבירוקרטיה", אמר מורד. "זמן ממוצע לקבלת הלוואה מרגע הגשת הבקשה הוא ארוך מדי, כשלושה חודשים במקרה הטוב. לכן בעלי עסקים מעדיפים אופציות אחרות וזו נהפכה לברירת מחדל".

גם יהודה טלמון, נשיא להב - לשכת העצמאים והעסקים, אינו מצטרף לשמחה. "אם מישהו רוצה לראות בזה הצלחה אני יכול להיות רק עצוב, וזה סימן שישנה בעיה בהגדרת של מטרתה של הקרן", אמר טלמון ל-TheMarker. "הקרן לא פועלת בצורה שונה מהותית מהבנקים ולכן אין פלא שבסופו של יום מי שלא יכול לגייס מימון מהבנק אין לו גם סיכוי לקבל הלוואה בקרן".

"אני רואה את תפקיד הקרן כמי שממלאת את החלל שנוצר בעקבות כשל השוק הנוגע לאשראי לעסקים קטנים”, הדגיש טלמון. "לכן בלתי אפשרי לראות במתן הלוואות לכ-1,000 עסקים בשנה פתרון לבעיית הכשל. צריך לטפל בקריטריונים של לקרן כך שתוכל לאפשר נגישות רבה יותר לעסקים".

קישור למקור הכתבה בעיתון The Marker